DRUŠTVO REGION VESTI

GE isporučuje 38 turbina za vetropark Kovačica

Vetroturbine iz Nemačke stižu u Kovačicu.

Kompanija General Elektrik Renewable Energy (GE) isporučiće 38 vetroturbina za vetropark Kovačica, koji će, kada bude izgrađen, proizvoditi dovoljno električne energije za snadevanje 65.000 domaćinstava.

Kako je saopšteno danas iz kompanije GE, sporazum o isporuci vetroturbina postignut je sa preduzećem Enlight Renewable Energy koje će upravljati vetroparkom snage 105MW, koji se gradi u pokrajini Vojvodina.

Vetroturbine visine 110 metara su idealne za vetrove srednje jačine u srpskoj ravnici, ističu iz kompanije GE i napominju da je ugovor o punom 15-godišnjem servisiranju takođe deo sporazuma sa preduzećem Elight.

Nakon puštanja u rad, tokom 2019. godine, Kovačica će postati treći po veličini vetropark u Srbiji.

“Kompanija GE Renewable Energy je odlučna u pružanju pomoći zemljama u ostvarivanju njihovih ciljeva u oblasti obnovljive energije“, izjavio je predsednik i izvršni direktor kompanije GE Onshore Wind Business, Pit Mekejb.

On je naveo da projekat izgradnje vetroparka Kovačica predstavlja petinu ciljeva Srbije u oblasti energije vetra do 2020. godine i da ga raduje što je GE deo te priče.

Vetroturbine za ovaj vetropark biće proizvedene u Evropi u pogonu kompanije GE u Salzbergenu (Nemačka), dok će lopatice biti proizvedene u pogonima kompanije LM Wind Power u Španiji i Poljskoj.

GE Renewable Energy je takođe nedavno objavio da će isporučiti vetroturbine za Čibuk 1, koji će biti najveći vetropark u Srbiji, a koji se takođe nalazi na severoistoku zemlje.

Vetroparkovi Kovačica i Čibuk 1 će zajedno imati 263MW snage za proizvodnju čiste energije vetra kroz priključenje na elektromrežu Srbije, što je značajan korak ka ostvarivanju cilja od 500MW iz energije vetra do 2020. godine.

Izvor Tanjug

 

6,224 Pregleda, 2 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *