DRUŠTVO VESTI

VEROVATNO NAJPAMETNIJI GRAD U SRBIJI: Broj čitalaca knjiga u Kovačici daleko iznad republičkog proseka

Na osnovu statističkih podataka o članstvu, koje obrađuje svakog januara, Opštinska biblioteka Kovačica ima jasan uvid u to koliko građani čitaju. Ti podaci su relativno dobri, posebno kada se uzme u obrzir republički prosek.

Pored izdavanja knjiga jedan od najvažnijih zadataka jeste i vaspitno obrazovni rad, jer se samo tako može pridobiti nova čitalačka publika.

Slobodan Stevanovski kaže da se zna da se ličnosti kod dece formiraju do desete godine i zato je veoma važno da se navike čitanja steknu do tog doba.

Čak 20 procenata građana koristi usluge biblioteke što je mnogo više od republičkog proseka i u rangu je evropskog proseka. Nedostižna je finska gde čak 40 procenata stanovnika koristi usluge biblioteke.

Fond knjiga se svake godine bitno uvećava što je dobro jer ima knjiga za sva intresevanja.

Kovačička biblioteka prednjači u digitalizaciji materijala i to je po rečima Stevanovskog, mukotrpan posao koji nema kraja ali na radost savremenika i budućih generacija. Posećenost sajta je iznenađujuće velika što znači da se nove generacije interesuju za kulturne sadržaje iz prošlosti ali na novi digitalni način.

Izvor Južni Banat

 

4,780 Pregleda, 2 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *