DRUŠTVO POLITIKA REGION VESTI

U Kovačici: Novi gasovod pokreće privredu

Predsednik opštine Kovačica Milan Garašević ocenjuje da je u odnosu na prethodnu godinu napravljen značajan pomak, kada su u pitanju privredni resursi, jer se realizuje projekat gasifikacije sa strateškim partnerima.Vrednost projekta na gasifikaciji svih naselja kovačičke optine je 1,56 milijardi dinara, što je, kako za “Dnevnik” naglašava Garašević, osnovni preduslov za stvaranje radnih zona, pokretanje privrednih resursa, dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta.

“Zadovoljan sam onim što smo do sada učinili u ovom mandatu, ali uvek može bolje i više, mnogo toga ima da se uradi. Kada me pitaju na šta smo ponosni što smo uradili, ne mogu nešto posebno da izdvojim, jer sve što smo uradili je najnužnije i najneophodnije za građane, što su možda trebali da dobiju mnogo ranije. Recimo, gas je kroz opštinu Kovačica trebao davno da prođe, ali je ostala poslednja negasifikovana u Vojvodini, radne zone trebalo je davno napraviti. Generalno, sve što radimo uradili smo zato što je bilo neophodno i nužno da se uradi za naše građane”, naglašava Garašević.

Gas je do sada stigao u Idvor, Uzdin i Padinu, trenutno se radi u Samošu i Kovačici, potom sledi Debeljača, a prema očekivanju Garaševića gasifikacija svih naselja treba da se završi u ugovorenom roku od 18 meseci, možda i pre roka. Nakon završetka preko 200 kilometara gasovodne mreže do svih naselja i budućih radnih zona, uslediće spajanje sa glavnim gasovodom koji dolazi iz pravca Pančeva, a naredni korak biće gasifikacija zainteresovanih domaćinstava i drugih korisnika.
Sa završetkom gasifikacije očekujemo uređenje prvih radnih zona, opremićemo ih svom neophodnom infrastrukturom tako da ćemo vrlo brzo imati stvorene uslove za dovođenju ozbiljnijih ulagača i otvaranje novih pogona (Milan Garašević)

“Gasifikacija opštine Kovačica je najveća investicija u poslednje dve decenije, pri tome da to građane naše opštine nije koštalo ni jedan dinar. Strateški partneri u ovom poslu su nam “Promont grup” iz Novog Sada i Javno preduzeće “Srbijagas”. To je krovno partnerstvo u kome opština Kovačica najviše dobija, jer daje samo svoju teritoriju i dobija gasovodnu mrežu”, ističe Garašević.

Prvi čovek kovačičke opštine konstatuje da je uspeh da opstaju postojeće firme, a pored toga otvoreno je 20 novih radnih mesta. U dnevnom centru za lica sa invaliditetom uposleno je četvoro ljudi, a narednih dana predstoji otvaranje prvog palijativnog centra tog tipa u Srbiji, gde će biti zaposleno 16 radnika. Palijativni centar je izgrađen na ulasku u Kovačicu, u njega je čovek iz ove sredine investirao skoro 100 miliona dinara privatnog kapitala.

“Do kraja ove godine očekujem da se uz podršku naše lokalne samouprave otvori još 20 radnih mesta, a svako novo radno mesto puno znači – smatra Garašević. – Iako i dalje imamo problem odlaska mladih u inostranstvo, imamo slučajeva da se neki odande vraćaju jer i tamo nije sjajno, a nigde nije kako kod kuće. Sa završetkom gasifikacije očekujemo uređenje prvih radnih zona, opremićemo ih svom neophodnom infrastrukturom tako da ćemo vrlo brzo imati stvorene uslove za dovođenju ozbiljnijih ulagača i otvaranje novih pogona, pa i da nam u narednih godinu dana stigne prvi strani investitor. “

Okosnicu privrede sada čine kovačička Šećerana “Jedinstvo” iz sastava Kompanije “Sunoko”, zatim “Roloplast” gde je uposleno oko 180 ljudi u proizvodnji PVC stolarije, radi fabrika obuće “Ukus” i još oko 40 manjih ili većih firmi koje se u agroindustriji bave otkupom, preradom i posredovanjem u trgovini poljoprivrednih proizvoda, a dobar oslonac je i poljoprivreda.

Slikari naive glavni brend

“Kovačica je poznata po stvaralaštvu samoukih slikara, poput Zuzane Halupove i Martina Jonaša, koji su poznati u celom svetu. Kada ih pomenete, svi ih razumljivo vezuju za Kovačicu, ali mislim da ne postoji brend u koji ne treba stalno ulagati, ne postoji brend koji je sam po sebi održiv. Da bi dali novi impuls našim slikarima naive pokrenuli smo manifestaicju “Karavan naive kroz Srbiju”, nešto što do sada nije rađeno. Okupili smo sve slikare zajedno, započeli u Kovačici kada je završeno uređenje centra mesta, zatim izložbe priredili u tri naša najveća grada u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a posredstvom medija koji su pratili naš karavan, sve građane Srbije smo potsetili da je Kovačica i dalje metropola i prestonica slikarske naive. Naredne godine idemo dalje, jer je neophodno da ulažemo u naš brend. Lokalna samouprava čini da svim slikarima dajemo šansu da se promovišu, dajemo im neku vrstu podrške, a na njima je da se bore i sami šire i afirmišu naše, kulturno blago i neguju tradiciju koje stvaralaštvo naive ima u našoj sredini”, naglašava Milan Garašević.

“ Ukupno gledano, nijedna firma se nije ugasila, svi uspevaju da funkcionišu i da napreduju. Čak se trudimo da im posvetimo dužnu pažnju, pa smo imali razgovore sa preduzetnicima ukazujući im na mogućnost da iskoriste konkurs Razvojnog fonda Vojvodine za novo zapošljavanje”, napominje Garašević.

Pored gasifikacije koja je u toku, prošle godine je započeto a ove godine završeno uređenje centra Kovačice i centra Uzdina, a ove godine je započeto i dobrim delom uređenje centra Crepaje koji će se okončati iduće godine. Ulaganja u uređenje centara ovih naselja iznose oko 80 miliona dinara, a povrh toga investirano je u infrastrukturu gotovo u svim nasleljima.

Bolja voda u Pupinovom selu

Do kraja godine biće završena i fabrika pijaće vode. Investicija iznosi preko 70 miliona dinara, od kojih je 40,6 miliona dinara obezbeđeno iz Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Uskoro počinju radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u Kovačici u vrednosti oko 30 miliona dinara. Vodovodna mreža će se obnaviti zahvaljujući podršci Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu od 20 miliona dinara, na šta je iz opštinske kase izdvojeno još devet miliona dinara. Zdravu pijaću vodu konačno će dobiti Idvor, rodno mesto čuvenog naučnika Mihajla Pupina, jer su u toku su radovi na javnoj česmi.

“Za trajno rešavanje problema pijaće vode ideja je da izgradnjom fabrike vode u Kovačici, koja je većeg kapaciteta od potreba, sa njom spojimo još naselja Idvor, Debeljaču i Crepaju, gde je voda lošijeg kvaliteta, jer Padina i Uzdin imaju bolju vodu nego ostala naselja, pa će se ostaviti za kasnije”, najavljuje Garašević.

“Ovih dana počinje asfaltiranje dve ulice u Debeljači, u delu naselja koji je prethodna vlast Demokratske stranke zaobilazila, čak i javno to govorila, da nije htela da asfaltira te ulice jer je tamo gubila izbore – ukazuje Garašević. – Započeće i asfaltiranje ulica u Samošu, gde je poslednja ulica afaltirana pre tri decenije. U opštini Kovačica ima 30 kilometara neasfaltiranih ulica, Samoš je u tom pogledu najzapostavljeniji, jer je isto tako bio kažnjen zbog toga što nije hteo da glasa za određenu političku opciju koja je na vlasti u Kovačici bila 15 godina i nije se korektno ponašala prema žiteljima tog mesta”, ukazao je naš sagovornik, dodajući da je plan da do kraja mandata asfaltiraju sve ulice u opštini.

Izvor Dnevnik

 

6,679 Pregleda, 3 danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *